sâmbătă, 4 martie 2017

Mercimek çorbası
sau

Supă cremă din linte
rețetă de post
 

Vă asigur,  este o supă delicioasă, nemaipomenit de gustoasă și foarte benefică în perioada postului.
Rețetă ajustată după propriile preferințe, luată din bucătăria turcească, mercimek çorbası, care din traducere semnifică ciorbă din linte.

 

Vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

1 kg linte
3 cepi
3 cartofi mari
150 g ciuperci
1 ardei dulce 
150 g adjică (sau roșii proaspete, sau pastă de tomate)
sare, piper
condimente
ulei 60 ml
sucul unei lămâi
verdeață
apă după necesitate


Mod de preparare:

Lintea se spală în 3 ape, apoi se pune la fiert adăugând 1 lingură de sare. Eu am ales să fac dintr-un kilogram, voi puteți încerca o porție mai mică. Lintea fierbe repede, cam 30-50 de minute, independență de producător. 
În timp ce fierbe lintea la un foc moderat punem la încălzit o tigaie, în care turnăm ulei și lăsăm să se înfierbânte.
 
Apoi tăiem legumele cubulețe și le punem pe tigaie, cartoful, ceapa și la urmă ardeiul. Le călim până când devin moi, la un foc moderat. Apoi le adaugăm în linte și mai fierbem până când legumele sunt gata.
 

Între timp tăiem ciupercile le călim pe tigaia încinsă cu puțin ulei, la foc tare, apoi adăugăm ceapa mărunt tăiată și mai călim câteva minute până când ceapa devine aurie.

 

În linte adăugăm 150 ml de adjică și tot restul condimentelor, eu am adăugat piper, bazilic, hmeli-suneli, voi puteți adăuga orice condiment preferați, la urmă adaugăm zeama unei lămâi.
 

Omogenizăm supa în blender, ciupercile călite și ceapa le servim cu supa, înfrumusețăm cu verdeață.


Se poate de servit cu bruscheti sau lipii, pită sau pesmeți, un ardei iute este necesar.

 

Este una din preferatele mele ciorbe pe timp rece. Când se răcește ciorba devine foarte densă, de aceea este nevoie să o diluați cu apă fierbinte înainte de a fi servită.

Poftă mare.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu