joi, 16 martie 2017

Pandișpan de ciocolată șifon.

 

Una din preferatele mele rețete de pandișpan de ciocolată, folosesc des acest pandișpan pentru crearea torturilor. Necesită un pic de timp, concentrație și voie bună. Dar iese foarte gustos.

Ingrediente:

 

200 g zahăr
6 ouă
praf de copt sau ( 1/5 lingurițe bicarbonat de sodiu cu 1 lingură de oțet)
un praf de sare sau (suc de lămâie 1 linguriță)
2-3 linguri cafea solubilă
80 g cacao dar extra neagră
200 g făină
100 ml ulei

Dacă reușiți să faceți totul conform rețetei, pandișpanul iese fooooooorte pufos.

Separăm albușurile de gălbenușuri. În albușuri punem praful de sare, în gălbenușuri jumătate din zahăr.

 
 
Începem cu albușurile. bolul în care le batem trebuie să fie foarte curat și uscat. În albușuri nu trebuie să nimerească nici o picătură de gălbenuș de altfel nu se vor bate bine, iar ouăle trebuie să fie reci.

Batem un pic albușurile cu mixerul la viteză mică până când face un pic de spumă, apoi adăugăm zahărul pe porții și batem până când masa se îngroașă și devine pufoasă, folosind tot zahărul.


 Apoi batem gălbenușurile la viteză mare până devin pufoase și se albesc.


 Punem cafeaua, cacao într-un vas și diluăm cu apă fierbinte, după care adăugăm uleiul. Omogenizăm să nu fie boțișoare.

După, punem masa de cacao în gălbenușuri, omogenizăm. Nu uităm să punem bicarbonatul de sodiu deja amestecat cu oțetul sau praful de copt. Adăugăm jumătate din făină și omogenizăm. Primim o masă densă.

 
Adăugăm câte o spatulă de albușuri bătute și amestecăm foarte atent, de jos în sus lucrăm cu spatula, aceasta este necesar ca să nu se distrugă bulele de aer din albuș.

Pe parcurs adăugăm câte un pic de făină și albușuri și iarăși omogenizăm foarte atent.



 Primim o masă deasă, de consistența smântânii. Am folosit o formă cu diametru 28 cm, dar la aceste ingrediente se poate de copt 2 pandișpane.



 


De obicei acest blat eu îl tai în 2 sau 3 bucăți pentru a crea un tort.

Poftă să aveți!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu