Ștrudel
sau
învârtită de post
sau
învârtită de post
rețetă de post
Această rețetă este un pic modificată și ajustată după placul meu.
Pentru aluat vom avea nevoie de:
1 kg de făină
400 ml de apă
50 ml de ulei
50 g margarină vegetală
un praf de sare
1 linguriță de zahăr
vanilie
Pentru umplutură vom avea nevoie de:
mere+ zahăr+scorțișoară
halva
nuci+stafide+fructe uscate
În caz dacă doriți o porție mai mică - înjumătățiți ingredientele.
Mod de preparare:
Pun
făina într-un bol, adaug uleiul și apa abia călduță, în care am adăugat
zahărul, sarea și vanilia, cu o spatulă încep să formez aluatul, după
ce am încorporat un pic făina, începem să frământăm coca cu mâna. După
necesitate adăugăm făină ca să primim un aluat de consistență medie,
nici moale, nici tare, numai bun pentru ștrudel însă el nu trebuie să
fie lipicios. Îl frământăm binișor 10 minute, acest mic efort va da o
textură fină viitorului ștrudel.
Apoi
acoperim aluatul cu o pungă sau peliculă alimentară și îl lăsăm să se
odihnească în jur de o oră, căci în aluat se produc schimbările
necesare, se eliberează glutenul și aluatul devine fin și ușor de
lucrat. Fiindcă va fi nevoie să-l întindem foarte subțire.
Timpul cât se odihnește aluatul poate să difere de la caz la caz, căci făina poate fi diferită!
Aluatul l-am frământat un pic, apoi l-am împărțit în 4 bile.
Topim
margarina și întindem cu făcălețul coca, formăm un cerc nu mare pe
care-l ungem cu margarină și apoi formăm un plic din el și iarăși îl
lăsăm să se odihnească 20 min.
Apoi turnăm ulei pe masă, luăm fiecare plic și începem să-l întindem cu mâna până când primim un aluat foarte subțire.
Punem umplutura așa cum dorim și formăm ștrudelul.
Deasupra l-am uns cu margarină și l-am presărat cu semințe de susan.
Îl punem în cuptor pentru 30 de minute la 180 grade C. Depinde de cuptor, trebuie să observați timpul coacerii.
Serviți cu plăcere!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu