duminică, 5 martie 2017

Sos tiriaki


Este un sos universal, se poate servi cu orice fel de mâncare. Este un sos foarte delicios și ușor de preparat. 
Într-o zi mi-a fost dor de ceva special, de bucătăria chineză, am vizionat câteva video online și am dat de o rețetă interesantă, un sos maro, foarte apetisant la prima vedere, am decis să prepar așa un sos, dar rețeta am ajustat-o după propriile putințe, deoarece nu dețineam toate ingredientele din rețeta originală am decis să fac un compromis dintre ingrediente, astfel am creat un sos foarte asemănător cu originalul.

 

Vom avea nevoie de:

 250 g sos de soia
1 l de miere de albini
1 linguriță de zahăr
un praf de sare
40 g ghimbir proaspăt
2 lingurițe semințe de susan
70 ml oțet din vin
2 linguri cu vârf amidon  
40 ml ulei de măsline
6 căței de usturoi
150 ml apă

Mod de preparare:


Pregătim ingredientele. 

Ghimbirul îl radem prin răzătoare, usturoiul îl pisăm.

 
Amidonul îl amestecăm cu apa rece, să nu rămână boțuri.

 


Punem într-o cratiță sosul de soia, mierea, zahărul, sarea, oțetul și punem la foc mediu. Când începe să fiarbă adaugăm amidonul și mereu amestecăm, avem grijă să nu ardă. Atunci când sosul începe să se îngroașe adăugăm ghimbirul, usturoiul și uleiul, mai fierbem circa 1 min, maxim 2 min. 
Scoatem de pe foc și trecem sosul prin sită, apoi adăugăm 2 lingurițe de semințe de susan.
Mie îmi place să fie în sos și ghimbirul și usturoiul, în cazul nu-l strecor prin sită, voi alegeți cum vă place mai mult.

Este o un sos de post, dar îl puteți servi și la orice fel de soi de carne sau pește.





Îl pun în caserolă și îl păstrez în frigider.
Serviți cu plăcere.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu