joi, 23 martie 2017

”Pelemeni”

sau

Colțunași cu carne

 


Este un fel de mâncare tradițional pentru nația rusă, dar se întâlnește și în bucătăria italiană, chineză, japoneză etc. 

În serile reci, atunci când nu aveam cu ce să ne ocupăm, noi făceam câteva kilograme de colțunași cu diverse umpluturi. Apoi congelam și atunci când vrem să pregătim ceva rapid scoatem câte o porție de colțunași și îi fierbem. Doar câteva ore de efort și ajunge pe mult timp dacă porționați în sacoșe sau caserole și le puneți la congelare.
Da, aveți dreptate, de ce să vă chinuiți să îi pregătiți, atunci când congelatoarele magazinelor sunt pline de acest semifabricat. Răspunsul e simplu, mâncarea de casă e mai gustoasă, dar și cu siguranță știi ce pui în aluat și umplutură.

 


Ingrediente: 

Aluat:

400 ml de apă
2 ouă
un praf de sare
făină cât ia aluatul
 
Umplutură:

Poate fi orice vă doriți.
Eu am pus carne tocată. 

Punem într-un bol toate ingredientele și le amestecăm, începem să facem aluatul.


Atunci când devine mai dens punem făină pe masă și răsturnăm aluatul acolo. Apoi frământăm aluatul cu făină până când nu devine destul de dens, chiar dur.
 

Îl punem într-o peliculă pentru 30 de minute și apoi îl scoatem și îl mai frământăm timp de 10 min adăugând făină pentru a  crea un aluat foarte dur..

Apoi îl întindem foarte subțire. Frământatul și întinsul sunt proceduri care necesită mult efort și putere, un pic de fitness la bucătărie. Foaia trebuie întinsă foarte bine ca să primim un aluat subțire și destul de uscat. Cu cât mai dens aluatul, dur, cu atât mai gustos va fi produsul final.

 

Găsim un pahar și cu el tăiem din aluat cerculețe, este foarte comod și rapid. Bucățile de aluat rămase le frământăm și din nou le folosim.

 

Apoi punem umplutura, de data aceasta eu am avut carne tocată 500 g, în care am adăugat condimente, un ou, ceapă și usturoi tocat.

 

Punem umplutura în mijlocul cerculețului de aluat și îi lipim marginile, se primește un triunghi a cărui capete le aducem la mijloc în așa mod primim forma necesară.

 

Punem la fiert apă într-o cratiță, adăugăm sare, așteptăm apa să fiarbă apoi adăugăm colțunașii, pe care-i fierbem 10-15 minute, când sunt gata se ridică la suprafață.




De obicei se servesc cu smântână, maioneză sau un pic de oțet. Foarte gustoși.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu