Pita.
A început postul cel mare, am avut ocazia să vizitez un local unde am servit pita grecească. Mi s-a părut acest fel de pâinică foarte interesant. Dacă e să analizăm, din perspectiva unui moldovean basarabean, ar fi o turtă, cum fac bunicile sau o lipie cum se fac în Asia, dar totuși are un gust aparte. Nu îmi permit deseori să mănânc pâine, însă am decis să comand pita și a fost minunată la gust, se poate servi cu orice și mai ales în post.
Și deoarece îmi place să experimentez în bucătăria mea, am decis chiar în această seară să prepar pita grecească.
O să avem nevoie de următoarele ingrediente:
150 ml apă (abia călduță)
500g de făină (depinde de producător și finețea făinii)
1/5 lingurițe de sare (eu am luat de mare)
30 ml ulei de măsline (se permite de înlocuit cu alt ulei vegetal)
Mod de preparare:
Se amestecă toate ingredientele și se formează o cocă relativ tare, consistența aluatului precum pentru colțunași. Se frământă minim 5-10 minute, ca să se încorporeze bine făina și să primiți o cocă foarte fină și omogenă.
O las să se odihnească într-o pungă de plastic cam 15-20 de minute. Apoi o frământ circa 3 minute și o împart în bile, mărimea o alegeți voi. Eu am făcut 10 bile.
Fiecare bilă de aluat o întind cu sucitorul. Grosimea aluatului o decideți dvs, 5 bile le-am întins mai subțire și restul le-am lăsat mai grosuțe.
Mai este un mic secret, vreau să mă împart cu voi: dacă faci cu furculița găuri în aluat, pita iese mai dreaptă, tocmai așa precum este cea grecească.
În caz dacă n-o perforezi, se umflă precum lipiile libaneze. Totul depinde de cum vă place.
Se prăjesc la un foc moderat pe ulei sau fără, iarăși depinde de gustul fiecărei gospodine. Dacă vă doriți o pită mai uscată este nevoie să o prăjiți la un foc mic timp mai îndelungat.
Poftă mare să aveți și nu uitați să porniți lucrul cu inima deschisă și dispoziție maximă, căci orice mâncare devine mai gustoasă dacă este făcută cu dragoste. Vă asigur, familia o să aprecieze!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu