marți, 14 noiembrie 2017

Plăcinte ca la mama acasă


Sunt un soi de plăcințele specialitatea casei, erau preferatele mele în adolescență. 
Este o rețetă mai coplexă, necesită mai mult timp, dar rezultatul o să întreacă orice așteptare.
Se mai numesc plăcințele din foietaj ”rapid”. 


Ingrediente pentru aluat:


ouă
apă carbogazoasă 
făină 
ulei
oțet
margarină 
un praf de sare

Umplutura:


Puteți folosi orice umplutură vă place, eu am pus brânză de vaci amestecată cu brânză de oi și 2 ouă pentru legătură.

Luăm un pahar de 200 de g, lucrăm cu el ca să facem porția. 
Spargem un ou, adaugăm o lingură de ulei, una de oțet un praf de sare și batem cu furculișa bine, apoi turnăm apă carbogazoasă până se umple paharul. Pentru 3 tave de plăcințele eu am folosit 3 porții.

Apoi adaug pe parcurs făină, eu am folosit aproximativ  1kg si 200 g, dar totul depinde ce făină o să folosiți. 

După ce formați coca trebuie bine frământată să nu fie alutatul prea moale, dar nici tare, mediu, elastic și să nu se lipească de mâini.


Lăsăm coca să se odihnească cam un sfert de oră, o acoperim cu polietilenă sau un prosop curat.

Apoi împărțim coca în părți egale.


Topim margarina în microunde până devine lichidă.

Întindem puțin fiecare cocă, apoi ungem bine cu margarina topită, o împăturim, iarăși unge și formăm un pliculeț.



În bucătărie trebuie să fie destul de cald, ca margarina să înmoaie bine aluatul, dacă se solidifică nu va lucra așa cum este necesar. Punem pliculețele la odihnit 20-30 de minute.

Apoi începem lucrul!


Fiecare pliculeț îl întindem puțin cu făcălețul, apoi lucrăm cu mâinile și întindem atent aluatul de margini, să fie subțire transparent, ca în fotografie.

Apoi feliem aluatul în fâșii.

Pe marginea fiecărei fâșii aranjăm umplutura și apoi o rostogolim în așa mod ca să fie acoperită umplutura din toate părțile, formăm o gogoșică, pe care o apăsăm bine și formăm o plăcințică rotunjoară.


Se ung cu ou bătut și se pun în rolă pentru 20-30 de minute la 200 de grade în dependență de rolă. Dar recomand să le faceți mai rumene, căci anume așa veți simți foietajul.

Din acest aluat puteți crea diverse forme de plăcinte, dar eu prefer micuțe, copii le înfulecă foarte rapid.

Poftă mare.


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu